Hidayah Ahamad

CONTACT ME

Friday, August 18, 2017

MENYUSU KETIKA HAMIL

Assalammualaikum. Hari ni dayah nak sharekan serba sedikit pengalaman dayah menyusukan yara dari hari pertama di lahirkan sehingga hari ini tanpa gagal. Alhamdullillah.

Actually dayah dah capai target pun untuk menyusukan yara sehingga DUA TAHUN. And memang dah prepare nak stop breast feed once usia yara mencecah dua tahun. Tapi apakan daya sampai hari ni yara masih menyusu and tak nak berhenti pun. 😂




Mama is redha. Alhamdullillah rezeki yara pun memang melimpah ruah. Bayang kan sampai hari ini, yara dah  2 tahun 6 bulan plus dayah tengah pregnant 18 weeks pun susu masih melimpah ruah sampai tahap menitik. sometimes, bengkak susu tau!


Mula mula memang dayah ikhtiar macam macam untuk stopkan yara dari menyusu badan. Tapi tak berhasil pun. And lastly dayah give up. kahkah. Ikut advide nurse and docter memang suruh berhenti menyusu jugak, sebab dayah tengah pregnant kan. Tapi apa boleh buat. haha. Takpelah mama just doa kat  Allah yang adik baby sihat je kat dalam tu. And dapat khasiat yang cukup. InshaaAllah. 😁

Penat tak menyusu masa mengandung? Mestilah penat. Kadang kadang sampai tahap lesu yang tak boleh buat apa apa. Just terbaring je sehariaan. 😂

Tapi of course dayah cari ikhtiar untuk kekal bertenaga even tengah mengandung dan menyusukan. Untuk pengetahuan semua, salah satu ikhtiar untuk dayah banyakkan susu badan of course, Dayah amalkan supplements shaklee iaitu SET MENYUSU. Yang mengandungi Esp, Alfalfa and Ostematrik. And alhamdullillah, asbab supplements shaklee ni, susu membanjiri. kihkih. And untuk tenaga, of course my best friend CIK VITALEA.





Even now tengah pregnant pun dayah masih consume Esp and Ostematrix sebab termasuk dalam SET HAMIL SHAKLEE. Alfalfa dayah dah stop since tahu pregnant sebab alfafa ni macam jamu. So tak sesuai consume masa hamil.

Cuma apa yang dayah nak share, jangan rasa takut, risau atau terlalu sayangkan duit untuk investkan duit untuk product yang terbukti bagus, banyak testimoni dan juga berbaloi-baloi. Product Shaklee ni berbaloi baloi sangat! Tahan berbulan-bulan lamanya.
So, meh dayah sharekan sikit khasiat dan kebaikan SET MENYUSU SHAKLE.
Siapakah yang memerlukan SET MENYUSU SHAKLEE?

⟶Ibu yang mahu FIT, dan cergas.
⟶Ibu yang berniat menyusu secara ekslusif
⟶Ibu yang akan kembali bekerja tetapi masih perlukan stok susu yang banyak
⟶Ibu yang mengamalkan supply vs demand tetapi berat bayi masih tidak naik seperti sepatutnya.

1) Protein ESP:

-Bertindak sebagai milk booster, menambah production susu, memekatkan susu dan menghasilkan
kualiti susu yang terbaik.

-ESP juga berkemampuan untuk menghasilkan tisu-tisu baru yang lebih sihat dan cantik. Hasilnya kulit ibu dan bayi menjadi bersih dan cantik.

- Selain tu, Esp juga memberikan rasa kenyang yang lebih lama. Sesuai juga untuk mereka yang nak diet secara sihat.

2) Alfafa:

-Sebagai penggalak susu terbaik. Alfafa menggalakkan penghasilan susu ibu. Selain bertindak sebagai milkbooster,

-Juga membuat perut menjadi senang lawas dan mudah untuk membuang.

-Merupakan galactagogue atau herba penggalak susu ibu a.k.a milk booster.

-Alfalfa juga membantu masalah keputihan ibu dan mengurangkan angin dalam badan.

3)Ostematrix:

-Merupakan kalsium yang dapat melengkapkan keperluan buat ibu dan bayi.

-Kalsium membantu mengurangkan sakit pinggang dan membantu ibu mendapat rehat yang lebih baik, walaupun kurang tidur dan rehat

➤Setiap produk shaklee mempunyai tempoh yang berbeza.
Ostematrix: 1-2 bulan, ESP: 1-2 bulan, Alfalfa: 1-4 bulan.

Sangat jimat untuk jangkamasa yang panjang dalam membantu kita melengkapkan misi penyusuan buat anak tersayang.

Nampak macam banyak nak telan? hehe.. betul, tapi  bukan semua kena makan serentak. Ada jadual dia sendiri yang selalunya dayah akan guidekan special untuk customer yang purchase dengan dayah.
Dayah akan ajar cara dayah amalkan selama ni. Plus dayah pun akan suggest ikut keperluan customer.

So, kalau ada yang nak beli boleh direct whatsapp dayah okay? Dayah tunggu di pintu whatsapp. cewahh.

Happy breastfeeding!

Untuk oder dan pertanyaan lanjut,boleh direct whatshapp Dayah. InshaaAllah SPECIAL DEAL + EXCLUSIVE CONSULTATION untuk semua customer DAYAH.

Regards,
Hidayah Ahamad 
017-3319085
http://www.wasap.my/60173319085

Sunday, August 13, 2017

REZEKI YANG TAK DI SANGKA

Assalammualaikum..

Pejam celik pejam celik dah masuk 2nd trimister kehamilan pun. Rasa macam cepat sangat masa berlalu kali ni. 😉

Alhamdullillah atas rezeki yang tak di sangka ni. Dah nak masuk tiga orang anak. yeay! maka nya usia pun dah makin senja lah kan.

Untuk pregnancy ketiga ni memang tak rancang pun. Sedar sedar dah ada. Baru fefeling nak kurus. sekali Allah bagi rezeki besar. Alhamdullillah. Syukur sangat.

Mengandung kali ketiga ni dayah tak update mana pun, sebab risau ada yang terkesan. Yelah dekat luar sana masih ramai wanita yang mengharap untuk rasa mengandung dan melahirkan.

Ada kala niat kita nak berkongsi pengalaman sahaja. Tapi ada jugak yang salah faham. Bila dikongsi dikata pulak riak. Allah. 😭 wallahi.. Tak berniat langsung untuk riak.




Jika tiada rezeki wang ringgit,
Mungkin diberikan rezeki kesihatan yang baik.
Maka kita lebih bahagia daripada kerisauan menjaga harta dunia

Jika tiada rezeki kereta mewah,
Mungkin diberikan rezeki makanan yang tidak pernah putus.
Maka kita lebih bahagia daripada si gelandangan.

Jika tiada rezeki mendapat pasangan yang cantik,
Mungkin diberikan rezeki pasangan yang baik dan pandai menguruskan rumah tangga,
Maka kita lebih bahagia kerana hidup berteman dan terjaga segalanya.

Jika tiada rezeki jodoh,
Mungkin diberikan rezeki umur ibu bapa yang panjang.
Maka kita lebih bahagia dapat berbakti sepenuhnya pada orang tua.

Jika tiada rezeki hari ini,
Mungkin ada rezeki yang lebih baik pada esok hari.
Maka kita lebih bahagia kerana rezeki yang tidak dijangka.

Bersabar. Bersyukur. Berusaha. Berdoa. Bertawakal.
Hanya Dia, Allah Yang Maha Esa 

Antara kata kata motivasi yang dayah pegang dari dulu. Bersyukur dahulu dengan apa yang kita ada, bila kita bersyukur, Allah tambah nikmat. Kurangkan rasa merungut, kurangkan pertikaian dengan nasib orang. InshaAllah, kalau Allah nak bagi tiada siapa boleh tahan. Kalau Allah nak tahan, takde siapa boleh bagi.

ABOUT ME

Assalamualaikum ♥

Pertama sekali, terima kasih sebab sudi baca blog Dayah. Dayah suka menulis, berkongsi pengalaman hidup dan sebagainya. Cumanya sejak melahirkan dua orang anak ni masa nak berblog sangat terhad. Walhal terlalu banyak pengalaman dan cerita yang nak dayah kongsikan dengan semua.

Sebenarnya sebelum ni dayah lebih di kenali sebagai yuyun. Tu nama panggilan since sekolah lagi. Tapi sekarang dayah rasa selesa untuk gunakan nama sendiri. Hihi. Nama kan doa :)

Dayah bersasal dari Bentong, Pahang tapi sekarang dah pun menetap di Petaling Jaya bersama suami dan anak anak. Dayah merupakan seorang Jururawat Berdaftar yang mengambil keputusan untuk Work At Home Mom.

Dari dulu dayah memang suka berblog terutama pasal kehidupan dayah, apa yang dayah suka and tak suka. Haha. Tapi banyak jugak entry yang terpaksa dayah delete. Sebab dah tak sesuai di publish. Nak nak entry bergambar. Yelah, manusia makin matang bukan? Begitu jugak dayah.

Sekarang dayah sedang cuba sedikit sebanyak untuk update genre blog dayah which is lebih kepada lifestyle seorang isteri dan ibu, pregnancy, parenting, supplements and tips. Semoga ianya dapat memberi lebih manfaat buat pembaca. InshaaAllah.

Selain dari berblog, dayah juga merupakan seorang pengedar shaklee yang berdaftar. Jadi anyone yang berminat dan memerlukan supplements, boleh terus contact dayah di whatsapp, 017-3319085

Atau boleh terus ke laman social Dayah:

Instagram
Facebook
Twitter

Regards,
Hidayah Ahamad.