Hidayah Ahamad

CONTACT ME

Monday, June 24, 2019

Finally

Assalammualaikum warahmatullahi wabarokatuh.

Allahuakbar.. lama sangat rasanya aku tak menulis apa apa content dalam blog ni kan 😇 lama menghilang, lama menyepi. Patah hati? eh tidak. Hati masih berbunga you ols. 😆

Berhabuk blog ni asbab laptop aku buat hal. well, boleh je nak menaip guna handphone. Tapi, rajin pulak aku nak mengadap skrin ceconet gitu? memang tak lah.

Beberapa tahun kebelakangan ni, banyak benda jadi. which is ada suka dan duka. Well, tu lah hidup kan? 😜

Antara good news, aku dah jadi mak anak tiga 😎 kakak yara dah ada geng. Of course team mak. Paknya masih kekal. Team berdua dengan abang Fayaaz. InsyaAllah, tahun depan aku akan all out untuk dapatkan sorang lagi team untuk paknya. kahkah. Doakan tau!

Regards,
Hidayah Ahamad.

Friday, August 18, 2017

MENYUSU KETIKA HAMIL

Assalammualaikum. Hari ni aku nak sharekan serba sedikit pengalaman aku menyusukan yara dari hari pertama di lahirkan sehingga hari ini tanpa gagal. Alhamdullillah.

Actually aku dah capai target pun untuk menyusukan yara sehingga DUA TAHUN. And memang dah prepare nak stop breast feed once usia yara mencecah dua tahun. Tapi apakan daya sampai hari ni yara masih menyusu and tak nak berhenti pun. 😂




Mama is redha. Alhamdullillah rezeki yara pun memang melimpah ruah. Bayang kan sampai hari ini, yara dah  2 tahun 6 bulan plus aku tengah pregnant 18 weeks pun susu masih melimpah ruah sampai tahap menitik. sometimes, bengkak susu tau!


Mula mula memang aku ikhtiar macam macam untuk stopkan yara dari menyusu badan. Tapi tak berhasil pun. And lastly aku give up. kahkah. Ikut advide nurse and docter memang suruh berhenti menyusu jugak, sebab aku  tengah pregnant kan. Tapi apa boleh buat. haha. Takpelah mama just doa kat  Allah yang adik baby sihat je kat dalam tu. And dapat khasiat yang cukup. InshaaAllah. 😁

Penat tak menyusu masa mengandung? Mestilah penat. Kadang kadang sampai tahap lesu yang tak boleh buat apa apa. Just terbaring je sehariaan. 😂

Tapi of course aku cari ikhtiar untuk kekal bertenaga even tengah mengandung dan menyusukan. Untuk pengetahuan semua, salah satu ikhtiar untuk aku banyakkan susu badan of course, aku amalkan supplements shaklee iaitu SET MENYUSU. Yang mengandungi Esp, Alfalfa and Ostematrik. And alhamdullillah, asbab supplements shaklee ni, susu membanjiri. kihkih. And untuk tenaga, of course my best friend CIK VITALEA.





Even now tengah pregnant pun aku masih consume Esp and Ostematrix sebab termasuk dalam SET HAMIL SHAKLEE. Alfalfa aku dah stop since tahu pregnant sebab alfafa ni macam jamu. So tak sesuai consume masa hamil.

Cuma apa yang aku nak share, jangan rasa takut, risau atau terlalu sayangkan duit untuk investkan duit untuk product yang terbukti bagus, banyak testimoni dan juga berbaloi-baloi. Product Shaklee ni berbaloi baloi sangat! Tahan berbulan-bulan lamanya.

Sangat jimat untuk jangkamasa yang panjang dalam membantu kita melengkapkan misi penyusuan buat anak tersayang.

Nampak macam banyak nak telan? hehe.. betul, tapi  bukan semua kena makan serentak. Ada jadual dia sendiri tau. so, kalau korang ada masalah susu badan kurang then lesu seharian, boleh grab set menyusu shaklee ni dengan agent shaklee ya.

Happy breastfeeding!

Sunday, August 13, 2017

REZEKI YANG TAK DI SANGKA

Assalammualaikum..

Pejam celik pejam celik dah masuk 2nd trimister kehamilan pun. Rasa macam cepat sangat masa berlalu kali ni. 😉

Alhamdullillah atas rezeki yang tak di sangka ni. Dah nak masuk tiga orang anak. yeay! maka nya usia pun dah makin senja lah kan.

Untuk pregnancy ketiga ni memang tak rancang pun. Sedar sedar dah ada. Baru fefeling nak kurus. sekali Allah bagi rezeki besar. Alhamdullillah. Syukur sangat.

Mengandung kali ketiga ni dayah tak update mana pun, sebab risau ada yang terkesan. Yelah dekat luar sana masih ramai wanita yang mengharap untuk rasa mengandung dan melahirkan.

Ada kala niat kita nak berkongsi pengalaman sahaja. Tapi ada jugak yang salah faham. Bila dikongsi dikata pulak riak. Allah. 😭 wallahi.. Tak berniat langsung untuk riak.




Jika tiada rezeki wang ringgit,
Mungkin diberikan rezeki kesihatan yang baik.
Maka kita lebih bahagia daripada kerisauan menjaga harta dunia

Jika tiada rezeki kereta mewah,
Mungkin diberikan rezeki makanan yang tidak pernah putus.
Maka kita lebih bahagia daripada si gelandangan.

Jika tiada rezeki mendapat pasangan yang cantik,
Mungkin diberikan rezeki pasangan yang baik dan pandai menguruskan rumah tangga,
Maka kita lebih bahagia kerana hidup berteman dan terjaga segalanya.

Jika tiada rezeki jodoh,
Mungkin diberikan rezeki umur ibu bapa yang panjang.
Maka kita lebih bahagia dapat berbakti sepenuhnya pada orang tua.

Jika tiada rezeki hari ini,
Mungkin ada rezeki yang lebih baik pada esok hari.
Maka kita lebih bahagia kerana rezeki yang tidak dijangka.

Bersabar. Bersyukur. Berusaha. Berdoa. Bertawakal.
Hanya Dia, Allah Yang Maha Esa 

Antara kata kata motivasi yang dayah pegang dari dulu. Bersyukur dahulu dengan apa yang kita ada, bila kita bersyukur, Allah tambah nikmat. Kurangkan rasa merungut, kurangkan pertikaian dengan nasib orang. InshaAllah, kalau Allah nak bagi tiada siapa boleh tahan. Kalau Allah nak tahan, takde siapa boleh bagi.